Debitorii aflati in incapacitate de plata scapa de puscarie…..pe moment

Insolventa ca si element in strategia recuperarii de creante

Printre instrumentele noastre de recuperare a creantelor se afla si cererea de deschidere a procedurii insolventei. Folsim aceastsa metoda in special in cazul in care recuperam creante in nume propriu adica creante achizitionate de la client. De multe ori aceasta se soldeza cu dosare penale. Nu pentru ca debitorul nu si-a achitat datoria ci pentru ca desi se afla in incapacitate de plata ( de asta nu a platit ) nu a solicitat deschiderea procedurii si a preferat sa incurce cu rea credinta alti jucatori din piata.

Nedeclararea starii de insolventa este o infactiune.

Art. 240 Cod penal defineste infractiunea de bancruta simpla astfel: 1) Neintroducerea sau introducerea tardiva de catre debitorul persoana fizica ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare a cererii de deschidere a procedurii de insolventa , intr-un termen care depaseste cu mai mult de 6 luni termenul prevazut de lege de la aparitia starii de insolventa se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda

gavel, auction, law

In contextul blocajului financiar provocat de criza Covid 19 guvernul a dezincriminat nedeclararea incapacitatii de plata.

Debitorii aflati in dificultate financiara, dupa incetarea starii de urgenta, pot beneficia de o perioada scurta in care sa isi evalueze situatia financiara si perspectivele de redresare, potrivit unei prevederi din Ordonanta de Urgenta 70/2020. In aceasta perioada, ei nu vor fi supusi riscului de atragere a raspunderii pentru neintroducerea cererii de deschidere a insolventei. Cu alte cuvinte, nu este supus obligatiei de a cere deschiderea insolventei, in cazul in care poate accesa alte mecanisme, extrajudiciare, contractuale, de redresare a afacerii sale viabile.

Termenul este finalizarea starii de alerta (care e de 30 de zile dupa data de 18 mai), dupa care vor incepe sa curga cele 30 de zile din Legea 85/2014.

Ce spune Ordonanta 70 (art. 30):

Pe durata starii de alerta, debitorul aflat in stare de insolventa sau care ajunge in stare de insolventa va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a avea insa obligatia de a introduce aceasta cerere. La cererea adresata tribunalului va fi atasata dovada notificarii organului fiscal competent cu privire la intentia de deschidere a procedurii insolventei.

Dispozitiile art. 66 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt aplicabile pana la incetarea starii de alerta, data de la care incepe sa curga si termenul de 30 de zile pe care acesta il prevede. Corelativ, pana la aceeasi data, nu sunt aplicabile prevederile art. 66 alin. (2) si (3) din Legea nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioara.

romania, flag, fingerprint

ACHIZITII SI RECUPERARI DE CREANTE

PRIMA CONSULTATIE ESTE GRATUITA
TEL:0769 998 003

Care ar fi motivul

Cererea a fost afectata si in Romania din cauza efectelor Covid-19. Din aceasta cauza, multe firme au lichiditati reduse, aflandu-se in dificultati financiare. Legislatia insolventei, conform autoritatilor, are ca principal rol salvarea intreprinderilor viabile, eliminandu-le, in acelasi timp, de pe piata pe cele neviabile, pentru a reintoarce activele in circuitul de utilizare productiva.

 Totusi, intr-o criza sistemica, lipsa lichiditatilor creste riscul ca firme viabile sa fie aduse de catre creditori in procedura insolventei, in special microintreprinderile vulnerabile, ceea ce ar putea conduce la pierderi de locuri de munca si vanzari de active la preturi reduse”, spun autoritatile in nota de fundamentare.

Bineinteles , este vorba doar de situatiile de incapacitate de plata nascute in perioada crizei medicale. Rau platnicii cronici care se complac de mai mult timp in starea de blocaj financiar , cu creante mai vechi de 6 luni si in cuantum de minim 40 000  RON  raspund inclusiv penal pentru nedeschiderea procedurii.

credit squeeze, taxation, purse