Business intelligence si recuperarea de creante.

Activitatea de intelligence este asociata in mod gresit cu spionajul.

In mediul de afaceri romanesc, acest lucru a fost accentuat atat de lipsa unei culturi a securitatii afacerii, cat si de „specialistii” proveniti din serviciile de informatii.

Securitatea afacerii, vazuta prin ochii fostilor ofiteri, s-a rezumat, in cea mai mare parte, la furnizarea de „secrete”. Tactica pusa in practica a fost sa continue exact ceea ce facusera in zona guvernamentala: filaj si colectarea de informatii. Utile in felul lor si acestea, dar nu vitale pentru a se incadra in zona de intelligence economic. Acest gen de informatii nu sunt vitale pentru ca se focuseaza pe zona de trecut, de investigatie, nu pe o zona strategica de intentie si de viitor.

In domeniul securitatii afacerilor, fundamentele activitatii de intelligence economic sunt cu totul altele decat spionajul, investigatia sau observatia in ograda competitiei.

headphones espionage monitoring 100708617 large

Intelligence-ul economic este despre putere, control si libertatea de actiune

cyber spy

Presedintele unei companii trebuie sa aiba puterea de a controla viitorul. Siguranta viitorului afacerii trebuie sa fie principala sa responsabilitate. Restul lucrurilor, in firma, le poate rezolva orice angajat.

Asigurarea acestui viitor inseamna guvernare, iar secretul unei bune guvernari sta in capacitatea de anticipare. Anticiparea viitorului devine astfel ceea ce defineste activitatea de intelligence; si nu spionajul.

Anticipare nu este o chestiune care tine de noroc, deoarece viitorul nu se poate ghici si nu trebuie lasat nici la voia intamplarii. Daca deciziile strategice se bazeaza mai mult pe abilitatile personale ale managerului, pe ce face concurenta, pe secrete competitive sau pe viclenii de tot felul, acea companie poate nu va muri pe timp de pace, dar va fi spulberata de orice criza va veni.

NU NE OCUPAM DE SPIONAJ !
DAR PENTRU VANZAREA SAU RECUPERAREA INTELIGENTA
A CREANTELOR DUMNEAVOASTRA
CONTACTATI-NE!
TEL: 0769 998 003
EMAIL: recuperare@smartrecupe.ro

In schimb, daca deciziile strategice se bazeaza pe stiinta si urmaresc realizarea unor obiective pe o durata de timp mai indelungata, atunci, orice ar aduce viitorul, acea firma va fi pregatita. Vigilenta continua si inteligenta nu tin de securitate sau de paza, ci pur si simplu produc o mutatie in modul de raportare la business. Scopul, in acest caz, nu mai este profitul imediat, ci maximizarea, pe viitor, a unor libertati de actiune. Cu cat compania este mai mare, cu atat nevoia de control si dezvoltare in timp este mai mare, iar anticiparea este mai dificila.

Anticiparea viitorului nu se mai poate baza pe experienta sau fler; este nevoie de oameni specializati dupa metoda stiintifica invatata si predata in universitatile economice. De aceea, specialistii in securitatea afacerilor se formeaza la Brunel si L’ Ecole de Guere Economique si nu pe strada Priveghetorilor sau Odai, nu pentru ca unii ar fi mai destepti decat ceilalti, ci pentru ca sunt domenii cu totul diferite. Este exceptional sa ai brevet de tanchist, dar nu te califica sa conduci un Ferrari.

Si asa vedem ca intelligence-ul economic nu mai are legatura cu spionajul si „secretul”, ci reprezinta un mecanism de forte care, puse in practica de manager, actioneaza pentru a mentine si maximiza libertatea de dezvoltare a unei afaceri. Este despre modul in care trebuie sa actionezi acum pentru a avea libertate de actiune in viitor. Sau, in sens invers, ce trebuie sa faci pentru a evita constrangerile din propriul viitor.

Daca pe timp de pace si prosperitate, viitorul suna bine pentru toti, pe timp de criza, lipsa de prudenta si preocupare pentru viitor genereaza falimete. Criza pe care o traim astazi nu este una finaciara, nu are legatura cu banii, este o criza a LIBERTATII. Problemele sunt generate nu de lipsa banilor, ci de existenta constrangerilor. Exact acesta este rolul intelligence-ului economic in securitatea unei afaceri: acela de a evita cat mai mult constrangerile.

In criza actuala, rezista companiile care si-au cladit afacerile pe munca, care au avut planuri pe termen lung, care au fost vigilente si au investit in oameni si servicii de securitate. Toate aceste lucruri le permit astazi sa aiba cat mai putine ingradiri. Detin putere economica in continuare, nu pentru ca au mai multi bani, ci pentru ca au un grad mare de libertate de actiune.

ETHIKAL

La celalalt pol, al invinsilor, regasim afacerile bazate pe improvizatii sau pe combinatii. Politicile lor de securitate au urmarit doar „securizarea” acestor combinatii si furtul unor retete „secrete” miraculoase.

Criza de sanatate va trece si ne vom vindeca fara discutii de Covid, dar poate acest virus ne va vindeca si de economia parazita. Poate va lovi necrutator firmele care fac bani „din pix”, fac profit din evaziune sau au un singur client: statul. Mai exact, cele care nu inteleg ca munca nu are substitut.

Iar cele sanatoase vor ramane vigilente in continuare, astfel incat, orice se va intampla, viitorul sa le gaseasca pregatite.

Cand esti in blocaj financiar din cauza ca altii nu iti platesc facturile nu esti liber. Cashflowul tau este controlat de altii. Nu poti fi creativ. Tu traiesti cu iluzia ca faci o afacere dar in realitate doar finantezi afacerile altora.
O strategie buna de recuperarea a creantelor trebuie sa fie un act de business inteligence.
Cunoscatorii inteleg ce am scris aici.

spy on competitors