Raradisurile fiscale continua sa joace un rol esential in protejarea averilor mari.

header smartrecupe 1903x578 6 1024x311 1

Intr-o lume in care globalizarea a permis fluxul liber al capitalului, n Desi s-au facut pasi semnificativi pentru a combate evaziunea fiscala, realitatea este ca banii sunt inca bine protejati in aceste refugii financiare. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca masa monetara se comporta ca un fluid, iar orice constrangere asupra acesteia poate genera tensiuni, crize si chiar conflicte.

Aproximativ 12.000 de miliarde de dolari din averea financiara globala sunt detinute in offshore, cu centre financiare precum Insulele Virgine Britanice fiind la fel de relevante pentru economia mondiala ca marile orase financiare. In ciuda eforturilor recente, cum ar fi introducerea schimbului automat de informatii bancare in 2017 si acordul din 2021 privind impozitul minim global, paradisurile fiscale raman atractive.

Un raport recent al Observatorului fiscal al UE evidentiaza ca, desi schimbul automat de informatii a redus semnificativ evaziunea fiscala offshore, multe averi au fost convertite in bunuri imobiliare. Aproximativ 500 de miliarde de dolari in bunuri imobiliare sunt detinute de proprietari straini in metropole majore, evidentiind adaptabilitatea celor bogati la schimbarile legislative.

Mai mult, in 2022, profituri de 1.000 de miliarde de dolari au fost inregistrate in paradisuri fiscale, cifre similare cu cele de dinainte de adoptarea noilor reglementari. Tari precum Irlanda au reusit sa atraga companii globale prin introducerea unor rate de impozitare extrem de scazute pentru anumite tipuri de venituri.

Dar problema nu se limiteaza doar la paradisurile fiscale. La nivel national, exista distorsiuni semnificative in sistemul fiscal. Miliardarii din SUA si Franta, de exemplu, beneficiaza de rate efective de impozitare extrem de scazute sau chiar nule, datorita lacunelor si strategiilor de planificare fiscala.

Despre Europay Solution: Europay Solution este o companie specializata in recuperari de creante. In activitatea sa curenta, compania foloseste 8 companii offshore in 4 jurisdictii diferite pentru a crea actiuni de recuperare concertate impotriva debitorilor. Aceasta strategie permite Europay Solution sa fie eficienta si adaptabila in fata provocarilor din domeniul recuperarilor de creante.

In concluzie, in timp ce exista o preocupare declarativa pentru eradicarea planificarii fiscale prin companii offshore, realitatea este ca banii sunt inca bine protejati in aceste structuri. Acesta este un rezultat inevitabil al naturii fluide a masei monetare si a adaptabilitatii celor bogati la schimbarile legislative. Pana cand nu vom avea o abordare mai holistica si coordonata la nivel global, lupta impotriva evaziunii fiscale va ramane o cursa fara sfarsit.