OpenLux, Albalux sau de ce isi ascund miliardarii lumii averile peste drum de Curtea Europeana de Justitie?

Douazeci de de ani m-am ocupat de industria offshore  si de  de debit management  de la clearing la recuperare B2B.

De ce scriu acest articol? Imii testez mana pe industria offshore si  ma verific  daca

inca ma mai misc confortabil in lumea paradisurilor fiscale sau nu.

Probabil si dintr-un sentiment de frustrare ca stau departe de piata campaniilor offshore.

Si nu in ultimul rand pentru a face reclama serviciilor mele de recuperari de creante chiar si din paradisuri fiscale si de la campanii offshore. Putini fac asta cu succes.

Si acum la subiect!

Scandalul

Zilele acestea in Franta s-a declansat un mare scandal de presa privind companiile offshore de Luxembourg.

Scandalul a fost declansat de Le Monde (care si acesta isi pierde structura de proprietate prin ceata densa a centrelor financiare internationale -neologismul pentru “batranul” paradis fiscal-.)

245 CYBERCRIME I1 816x459 1

Iata ce spune Le Monde, pe scurt:

Multinationale, miliardari, artisti, sportivi, politicieni controversati si grupari mafiote isi gestioneaza pe ascuns banii si bunurile prin intermediul unor societati paravan inregistrate in Luxemburg, dezvaluie o ampla ancheta jurnalistica ce a fost posibila datorita unei directive a Uniunii Europene. Peste 55.000 de companii offshore din Luxemburg gestioneaza active in valoare de cel putin 6.500 de miliarde de euro.

Aceste societati fantoma au fost create in favoarea unor miliardari, multinationale, sportivi, artisti, politicieni si chiar familii regale, dezvaluie o ampla investigatie jurnalistica efectuata de 16 institutii de presa sub coordonarea ziarului francez „Le Monde”. Intitulata „OpenLux”, ancheta reprezinta rodul unui an de munca si este publicata sub forma unui serial. Ancheta mentioneaza un numar de 64.458 de beneficiari, inclusiv 279 din cei peste 2.000 de miliardari mondiali identificati de revista Forbes”. Prin societati paravan inregistrate in Luxemburg, acestia detin in secret de la proprietati de lux, iahturi, elicoptere, avioane de mici dimensiuni si aeronave comerciale pana la cataloage muzicale, drepturi de imagine si opere de arta. Printre numele divulgate luni figureaza sportivi ca Tiger Woods, artisti precum cantareata columbiana Shakira, actorii americani Angelina Jolie si Brad Pitt, familia Hermes, printul mostenitor al Arabiei Saudite si trei sferturi din companiile listate la CAC-40, principalul indice al Bursei din Paris. „Sute de multinationale (LVMH, Kering, KFC, Amazon) au deschis filiale financiare (in Luxemburg, n. red.). Familii bogate isi fructifica aici patrimoniul imobiliar”, scrie „Le Monde” in pagina electronica. Astfel, prin intermediul unor societati paravan inregistrate in Luxemburg, printul Mohammed bin Salman si actorii Angelina Jolie si Brad Pitt detin castele in Franta. „Prin intermediul unor societati din Luxemburg, fonduri de investitii anonime cumpara bucati intregi de orase precum Berlin si Londra, facand sa creasca semnificativ preturile in domeniul imobiliar”, remarca „Le Monde”. Totodata, „OpenLux” dezvaluie existenta unor fonduri de provenienta dubioasa, rezultate din activitati infractionale ale mafiilor rusa si calabreza. „Aceste anchete confirma ca Marele Ducat este, in pofida a ceea ce afirma autoritatile luxemburgheze, un autentic centru offshore, ceva intre Centrul Financiar al Londrei si Insulele Virgine Britanice. Circa 90% din aceste societati sunt controlate de non-luxemburghezi”, noteaza „Le Monde”. Toate aceste actiuni sunt posibile, intre altele, din cauza numarului prea mic – 59 in total – al responsabililor de la Registrul Comertului de supravegherea obligatiilor legale cu privire la declararea beneficiarilor efectivi.

header smartrecupe 1903x578 6 1024x311 1 1

De ce migreaza banii catre Luxembourg?

Pentru ca acolo gasesc cele mai bune conditii pentru a se inmulti !

 Voi explica cum functioneaza companiile din Luxembourg.Urmeaza un text tehnic despre industria offshore, tipuri de companii, structuri si taxe. . Insa aceasta este  cheia pentru care bogatii lumii isi parcheaza averile in Luxembourg.Acum.

 Inainte banii erau ancorati in Caraibe. Apoi conditiile s-au schimbat si iahturile, colectiile de arta si pachetele de actiuni au ajuns in Elvetia trecand (in anii 90) prin Cipru.

Cine stie maine unde se vor simti mai bine. Probalul  in  China sau Rusia. Cine stie?

the secret of

Offshore in traducere directa inseamna” dincolo de tarm”.

Adica companii, structuri ,mecanisme care actioneaza sau au centrul de profit in afara Marelui Ducat.

Jurisdictia fenteaza principiul combaterii planificarii fiscale agresive (cu care UE “umbla in gura” )prin mecanisme si facilitati fiscale sofisticate.

De exemplu fondurile de investitii se pot infiinta cu o taxa de75 EURO! Mai ieftine decat in Gibraltar, Malta, Panama Bahamas. Unde? In inima UE. (sa nu mai aud de „vointa politica comunitara de a combate planificare fiscala”, bla bla bla)

Sarcina fiscala al unui fond de investitii este de 0.25%. din valoarea activelor. Dar si de la aceasta cota microscopica exista exceptari.

De exemplu la acumulare de capital prin schimb de actiuni taxa este zero.

 Ma explic:

Sa spunem ca se infiinteaza und fond investitii care are la inceput in patrimonii  1milion de actiuni a unei companii din Panama.

Actiuni subscrise dar niciodata achitate. Pe romaneste 1 milion de hartii fara valoare.

Dupa infiintare fondul schimba cele 1 milion de actiuni sa spunem cu familia

Rockefeller.  Da 1 Milion actiuni panameze pe 1 milion  de actiuni Exxon Mobil. Ies din patrimoniul fondului actiuni fara valoare si intra o avere sub forma actiunilor. Cu taxe zero!

Bineinteles mecanismul este putin mai complicat.

Astfel actiunile au migrat dintr-o jurisdictie unde sporul de valoare este taxat cu 20%

intr-o zona unde impozitul este doar de 0, 25%.

Tipuri de companii offshore

Foarte des se vorbeste de „holdingul” din Luxembourg.

In 2010 holdingul a fost rebotezat in SPF (Societe de gestion du Patrimoine Familiale aka Family Private Asset Management company”.

Un fel de Stiftung de Vaduz. Dar mai frecventabil!

SPF este cel mai interesant.

Rolls-urile, Ferrari-ule cu numere de Luxembourg sunt in patrimoniul acestor structuri.

Se mai folosesc in scopuri offshore asocierile in participatiune (SICAR-Societes de) Investment in Capitala Risque.) Acestea sunt rezervate bancilor, firmelor de servicii financiare. Sunt supuse licentelor .

Cotele „normale” de impozitare nu se aplica entitatilor offshore inmatriculate in Luxembourg..

SPF-ul este complet scutit de taxe.

Fotolia 50088427 XS
leaks

Companiile care nu sunt supuse tratatelor de evitare a dublei impuneri platesc o taxa fixa de 1500 EUR indiferent de cifra de afaceri sau profit.

SICAR este scutit de TVA, contributii sociale. Orice cheltuiala sau pierde poate fi imediat dedusa.Un vis! Imagina-ti va  ar cum ar fi ca prelul unui  Porsche, al unui Grigorescu sau  unui Ghenie (Doamne fereste!), s-ar deduce in valoare absoluta si imediat din baza impozabila.

Unde se intampla astea? Peste drum de Curtea Europeana de Justitie!

Este ilegal sa folosesti asemenea vehicule. Nu!

Si atunci de ce aceasta isterie? Praf in ochi !

Inchei cu un citat de la Domnul ministru Aurescu:
„Dorim sa vedem mai multi investitori luxemburghezi in Romania!”
Lasati offshorurile sa vina la mine !

Laszlo Kiss