Recuperarea creantelor prescrise: diamantele neslefuite din contabilitate

Frunza si bani

Recuperarea creantelor prescrise: diamantele neslefuite din contabilitate

In lumea afacerilor, se considera adesea ca o creanta prescrisa sau scoasa din contabilitate este o cauza pierduta, un fruct uscat care nu mai are valoare. Cu toate acestea, aceasta perceptie ar putea sa va coste sume considerabile de bani. La fel cum intr-un sac de pietre nefolositoare se poate gasi un diamant neslefuit, in contabilitatea voastra ar putea exista creante pierdute care pot fi recuperate si valorificate.

Identificarea „diamantelor”

Primul pas in recuperarea acestor sume „pierdute” este identificarea lor. Este esential sa revedeti documentele financiare si sa discutati cu echipa voastra contabila pentru a identifica orice creanta care a fost clasificata ca „irecuperabila” sau „prescrisa”.

Cunoasterea legislatiei

Legislatia in domeniul recuperarii de creante variaza de la un teritoriu la altul. In unele cazuri, chiar daca o creanta este prescrisa, exista mecanisme legale care permit redeschiderea cazului sau cum spunem noi restaurarea juridica a unei creante. Cunoasterea detaliata a acestor reglementari va ofera un avantaj semnificativ.

Tehnici de negociere

O abordare directa, transparenta si bine argumentata este de cele mai multe ori mai eficienta decat orice alta strategie. In situatii in care creanta este veche si debitorul este intr-o pozitie mai stabila financiar, o negociere bine pusa la punct poate face minuni. Oferirea unui discount sau a unui plan de plata poate convinge debitorul sa isi achite datoria.Exista tehnici anume elaborate pentru asemenea spete.

Utilizarea tehnologiei

Instrumente precum analiza de date si inteligenta artificiala pot ajuta la identificarea modelelor de comportament ale debitorilor si la crearea unei strategii de recuperare adaptate fiecarei situatii.

Colaborarea cu expertii

Atunci cand toate celelalte metode esueaza, colaborarea cu un expert in recuperarea de creante prescrise poate face diferenta. Un specialist poate sa identifice aspecte neobservate si sa dezvolte o strategie eficienta pentru recuperarea sumei datorate.

Concluzie

Creantele prescrise sau scoase din contabilitate nu sunt neaparat pierdute; ele pot fi diamantele neslefuite ale afacerii voastre. Abordarea corecta si determinarea pot transforma aceste sume „moarte” in bani lichizi. Nu neglijati aceste oportunitati; ele pot aduce un aport valoros la cash-flow-ul si la profitabilitatea companiei.

Kiss Laszlo

www.smartrecupe.ro

recuperare@smartrecupe.ro

i