Recuperatorul de creante: personaj malefic sau un ajutor pentru datornic?-Psihologia saraciei-
De o viata fac sportul numit recuperarea creantelor. . De cele mai multe ori am recuperat creante pentru mine. Cumparam, cumpar si recuperez creante. Prietenii ma intreaba daca mai pot sa dorm noaptea pentru „ceea ce fac bietilor debitori”? Chiar asa! Oare distrug afaceri sau le ajut? Trimit oamenii in saracie sau ii ajut sa razbata in business? Nu este o intrebare la care sa pot raspunde cu un da sau nu nu! Mai degraba este o intrebare la care cel mai confortabil raspuns este: hai sa-ti spun o poveste!
Recuperarea creantelor este mai mult psihologie decat drept.
Cine nu intelege asta va produce, probabil, sentinte favorabile dar bani nu va recupera.
Ati reusit sa va plati salariatii cu hotarari judecatoresti favorabile? Nici eu!
Recuperatorul profi este o persoana empatica, rece si foarte calma. Daca recuperatorul ar fi un animal ar fi o specie hibrid intre un sarpe, un porumbel si un paianjen.
El este sau ar trebui sa fie intelept, sa poata fi bland si sa afiseze intelegere dar sa aibe rabdare sa-si „tese” strategia si sa o duca pana la capat.
Recuperarea creantelor este un joc psihologic de strategie.
Cele mai multe actiuni ale debitorilor sunt irationale, pe care trebuie sa le recunosti , si intelegi motivatia care a determinat un anumit comportament. Cu cat mai mare este presiunea pe datornic si cu cat mai scurt este timpul in care trebuie sa actioneze cu atat mai noneconomice vor fi reactiile lui. Trece mai usor peste durerea pierderii. Plata unei datorii este resimtita intotdeauna ca o pierdere.
Daca esti recuperator de creanta fara suflet vei pune presiune pe debitor. Si il vei si grabi!
Daca ai datorii, incearca sa castigi timp sa ai ragazul pentru a constientiza situatia in care te afli si sa poti recurge la instrumentele si mecanismele creativitatii si sa poti alege cu intelepciune cum anume sa procedezi pentru a obtine eliberarea de datorie si nu doar sa scapi de o presiune de moment.
Este enervant sa primesti rapoarte de la investigatorul ca debitorul pe care-l urmaresti, in loc sa-si plateasca datoriile tocmai si-a cumparat o Tesla noua. Acest tip de comportament este motivat de o ratiune (precara de altfel) conform careia daca esti oricum sarac si a dat norocul peste tine si universul ti-a trimis o suma considerabila de bani cel mai bun lucru este sa-i cheltuiesti repede inainte ca anturajul tau sau un recuperator trimis de creditorul tau sa ti-i ia. Cultura, caracterul, mediul social si educatia nu sunt cauze ale saraciei dar pot fi mijloace pentru a iesi din mizerie sau nu. La fel normele de conduita economice nu sunt o sursa a saraciei dar cu siguranta mentin un om in saracie.
Termina scoala, angajeaza-te, ia-ti un credit, cumpara-ti un apartament in cartierul Militari!
Termina scoala, angajeaza-te, ia-ti un credit, cumpara-ti un apartament in cartierul Militari! Pentru ca asa fac toti.
Propozitia de mai sus contine mai multe capcane care, daca nu te vor ruina, cel putin te vor condamna la o viata precum cea al unui vaslas pe o galera. Te angajezi iti anulezi orice sansa de a te imbogati. Obiectivul tau va fi sa faci fata cerintelor locului tau de munca combinat cu o anxietate provocata de frica de a fi dat afara si de a nu-ti putea achita ratele la banca. Daca nu vei achita creditul bancar sotia ta (de care te-ai plictisit de mult) va ajunge pe strada iar copilul tau nu va mai putea merge la scoala scumpa pe care oricum nu ti-ai putut permite.
In loc sa-ti stabilesti ca scop libertatea financiara si sa gasesti caile prin care sa obtii asta te vei concentra strict pe „copacii” din fata ta si nu vei vedea padurea. De foarte multe ori am vazut debitori care doar ca sa scape de presiune au facut un nou imprumut. Imprumutau ca sa achite alt imprumut. La cost mai mare bineinteles. Cand deciziile se iau sub presiunea cifrelor mari si al factorului de timp pur si simplu nu mai exista resurse energetice pentru a vedea solutiile pe termen lung. Privesti prin ochelarii de cal. Probabil ca multi dintre noi gandim ca daca vreodata vom ajunge indatorat si saraci, noi, cu siguranta ne vom comporta perfect rational si nu vomi lua decizii gresite. Asa am crezut si eu. Am avut o perioada in care am pierdut tot si toata averea mea erau hainele cu care eram imbracat. Si m-am tot jucat cu idei nesanatoase economic. Un resort interior ma tot oprea un fata vitrinelor cu ceasuri scumpe. Iar eu nu aveam bani nici sa trec strada.
Irationalitatea comportamentului economic in conditii de saracie si stres a fost demonstrata experimental. Participantii la experiment au fost impartiti in doua grupe: Saracii si Bogatii. Participantii trebuiau sa raspunda la intrebari. Pentru fiecare raspusn correct primeau o mica suma de bani, Echipa saracilor avea obligatia de a raspunde in 15 secunde iar cea a bogatilor intr-un minut. Participantii puteau face imprumuturi din castigurile viitorea ca sa cumpere timp de raspuns. Imprumatau bani care li se retinea din platile viitoare pentru raspunsurile corecte. Saracii au imprumutat mai mult si in consecinta si veniturile lor viitoare au scazut. Bogatii au evitat sa se imprumute.
Concluzia: pentru a impinge pe cineva sa se imprumute in mod iresponsabil creeaza o urgenta !
Aceasta observatie nu este una noua: Undeva in Pateric am citit aceasta conversatie imaginara purtata intre Lucifer si ucenicul sau:
Maestre ,ce sa fac sa duc lumea in pierzanie?
Grabeste-i tinere!
Banii te fac mai inteligent!
Unii au criticat acest experiment spunand ca nu explica daca aceeasi persoana actioneaza la fel in situatii diferite.
S-au facut cercetari asupra producatorilor de trestie de zahar din India. Imediat dupa recoltare ei sunt foarte bogati. ( in limitele hindusilor) . Fabricile de zahar platesc cu bani gheata trestia. Banii insa se topesc foarte rapid si fermierii isi petrec restul anului intr-o saracie lucie.S-a constatat ca testele de inteligenta dadeau scoruri cu 13 puncte mai mari in perioda cu bani decat in perioadele sarace. Pentru aceleasi subiecti bineinteles,
Si totusi un recuperator de creante te poate ajuta sa scapi de datorie?
Categoric da!
De obicei recuperatorii de creante sunt veterani ai afacerilor din diverse domenii. Am tot respectul pentru „telefonistul” care persecuta bietul datornic la banca pentru nerambursarea creditului „cu buletinul” dar acela este doar un operator de call center. Nu recuperator de creanta. Pe romaneste “centralista”.
Recuperatrul stie ce sfat sa-I de debitorului ca sa-si salveze afacerea.
Un debitor onest va colabora deschis cu recuperatorul. Colaborarea are ca scop gasirea unei cai de stingere amiabila a datoriei. Recuperatorul experimentat va calibra care este suma pe care o poate plati o afacere ca sa nu ajunga in blocaj financiar.
Va avea grija sa nu execute activele esentiale pentru supravietuirea afacerii, ci doar pe acelea care nu sunt esentiali pentru activitatea economica. Tinand cont de indicatorii afacerii indatorate va propune debitorului un plan de plata esalonata. Cand mi se pun la dispozitie registrele debitorului incerc sa identific comportamentele financiare gresite ale clientului si sa le corectez. Il ajut sa negocieze platile cu alti creditori.
Prin demersul lui recuperatorul tine departe debitorul de justitie, lichidatorii si uneori de procurori.
Bineinteles recuperatorul nu este iubit. Este mai bine sa folosesti pe gratis banii altuia decat sa-i returnezi. Nu ai nevoie sa fii absolvent de Oxford sa stii asta. Prin urmarirea punerii in practica al planului de plati si prin atentionarea debitorului ca se apropie termenul pentru plata ratei urmatoare nu face altceva decat fixeaza obiective apropiate clientului.. Cu cat un obiectiv este mai aproape si mai usor de atins cu atat subiectul va fi mai motivat sa actioneze. (Despre gradientul obiectivelor poti citi maim ult aici)
Obiectivul nu va fi sa achite 14 400 EURO pe an ci doar 300 de EURO saptamana viitoare. Si apoi mai vedem. Si asa din marti in marti ……
Fara faliment, fara proces fara lacrimi.