Acum un an, am lansat departamentul nostru de recuperare si achizitii de creante medicale

header smartrecupe 1903x578 6 1024x311 1

Acum un an, in 3-4 martie 2023, am lansat departamentul nostru de recuperare si achizitii de creante medicale. De fapt, acum un an am reusit sa cooptam in echipa noastra trei fete minunate – Ioana, Carla si Bogdana la Cluj – care se ocupa de acest domeniu. Este un mini departament, dar s-a dovedit a fi foarte profitabil.

In anul care a trecut, am executat prin mandat putin peste 400 de pacienti si am reusit recuperarea pe cale amiabila, cu exceptia unuia singur unde am sesizat instanta. Dar deja Ordonanta a ramas definitiva si a fost executat pacientul nerecunoscator.

Am achizitionat si partial avem in portofoliu creante medicale de 79.000 de Eur (la valoarea principalului).

Businessul este desfasurat prin doua SPV-uri: unul cipriot si unul maltez, nu din considerente fiscale, ci din considerente de tactica judiciara. Si ne finantam din fondul Lombard Odier.

De unde provin aceste creante? In primul rand, de la

-marile clinici private unde se fac interventii majore,

– studiourile de chirurgie plastica

– clinici si cabinete de stomatologie.

Dupa un an, stiu ce imi place si ce nu imi place in recuperarea creantelor.

Imi place ca este destul de usor sa cumpar creantele. Creantele sunt vechi si au fost facute multe incercari de recuperare amiabila ineficiente de catre prestatorii de servicii medicale.

Este usor si foarte placut sa fac networking cu medicii. Nu stiu din ce motiv, medicii au o afinitate pentru muzica, multi canta la instrumente si accepta usor invitatii la concerte simfonice si vernisaje. Iar pentru mine, acesta este mediul ideal pentru a discuta afaceri.

Ce nu imi place este ca am de-a face cu cel mai gretos specimen de debitor. Foarte rar ma scandalizeaza ceva, am pielea i tăbăcita de 20 + ani de recuperare. Cat tupeu trebuie sa ai ca dupa ce îți alegi cel mai scump implant mamar sau bioportelanul cel mai scump pentru gura ta, si să nu mai răspunzi doctorului care te-a ajutat, ti-a redat sanatatea sau ti-a scos din Groapa Marianelor stima ta de sine, înlocuind „cosurile” de pe pieptul tau (prost dezvoltat din cauza carentelor alimentare din copilara ta petrecuta prin nu stiu ce cartier periferic) cu doi sani superbi?

In mod curios, acesti pacienți descoperă probleme cu interventia fix in momentul in care executorul le livreaza somația de la Europay Solution. Doar ca avem jurisprudenta bogata care ne este favorabila. Am întalnit asemenea tepari de la pitipoance, la moși din fosta nomenclatura si pensionari speciali. De cele mai multe ori recunosc semnele unei premeditari „Ori ce poate să-mi faca îmi ia 2- 3 Ron din pensie”. Gresit tataie! Iti iau televizorul să nu te mai poti uita la Radu Tudor și la Sosacă, îti iau frigiderul și aragazul sa mananci covrigi uscați cu noua ta dantură neachitată.

Alta problemă este ca nu pot „tavali” debitorul asa cum ar merita. Medicul este medic si dacă conduce clinici si spitale mari, sufletul lui este de partea pacientului chiar daca acesta l-a tepuit. “Fiti bland cu ea, ca saraca toata viata a fost complexatăca are sanii mici.” Sau. “Fiti bland, ca mosul sufera de o parodontoză gravă.”

Si ultima mea durere: aceste creante medicale nu poartă penalitati de intarziere. „Eu vreau sa-i ajut, nu sa-i jecmanesc,” aud de fiecare data.

Cu toate acestea, recuperarea de creante medicale ramane un domeniu dinamic unde apar uneori spete interesante.