MACROECONOMIE SI CREDIT

financial investment stack coins finance investor with trading graph growth banking
Financial investment concept, Stack of coins for finance investor with trading graph growth, Stock market, Banking and financial, Digital economy and cryptocurrency on dark background.

Dupa cum am indicat in postul precedent, personalul din domeniul creditarii si al colectarii de creante opereaza intr-un mediu economic mai larg. In timpul ultimei recesiuni, conditiile macroeconomice au condus la politici de credit restrictive. Inainte de prabusirea bulei imobiliare, politicile de credit erau liberale. Era destul de usor sa obtii imprumuturi pentru afaceri, carduri de credit si ipoteci.Im amintesc ca fondurile de investitii finantau orice proietc care eera abia schitat pe o coala A4.

Cand vremurile sunt bune, politicile de credit vor fi liberale. Cand vremurile sunt proaste, politicile de credit vor fi restrictive si va exista o perioada de ajustare in timpul tranzitiei de la una la alta. In prezent, personalul din domeniul creditarii si al colectarii de creante din intreaga lume se confrunta cu conturi restante legate de:

-Executari silite ale caselor datorate imprumuturilor care au fost acordate debitorilor care nu ar fi trebuit sa se califice sau care au suferit o reducere a venitului

-Datorii restante la carduri de credit datorate pierderii puterii de castig ca urmare a -somajului sau a subocuparii

-Imprumuturi de afaceri restante acordate intr-o perioada in care PIB-ul crestea rapid si extinderea afacerilor parea sigura

-Plata ratelor bunurilor achizitionate in leasing

-Reposesi bunurilor luate in rate sau leasing pentru care nu s-au mai platit ratele

Multe dintre imprumuturile restante care exista astazi au fost de fapt create cand conditiile macroeconomice erau peste asteptari. Cu alte cuvinte, era usor sa obtii credit. Cand pietele imobiliare s-au prabusit, a avut loc un lant de evenimente care inca afecteaza piata creditelor.

Factorii macroeconomici care influenteaza creditul includ urmatoarele:

-PIB-urile tarilor interne si externe in care opereaza afacerile

-Rata de economisire a consumatorilor

-Conditiile pietei de import/export

-Deficitele nationale

-Ratele dobanzilor la titlurile de stat

-Starea pietelor financiare care influenteaza disponibilitatea investitorilor de a imprumuta si imprumuta bani

-Reglementarile guvernamentale privind creditul

-Ratele inflatiei

-Indicele preturilor de consum

-Ratele somajului

Fiecare dintre acesti factori poate avea un impact semnificativ asupra ratelor datoriilor. De exemplu, cu somajul fluctuand in jurul valorii de 10% intr-un numar de tari dezvoltate in 2022, nu ar trebui sa fie o surpriza ca restantele la plata sunt in crestere.

Toti acesti factori joaca un rol important in determinarea cantitatii de credit disponibila pe piata, capacitatea afacerilor si a consumatorilor de a obtine credit si atitudinea afacerilor si a consumatorilor fata de rambursarea datoriilor.